Εφταήμερη δουλεία θέλει ο Μητσοτάκης, αποθράσυνση των εκπροσώπων του κεφαλαίου

 

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις δηλώσεις Κ. Μητσοτάκη

Σε διαγωνισμό «καρφωμάτων» κατά των δικαιωμάτων των εργαζομένων εξελίσσεται η προεκλογική καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας, στο πρόσφορο έδαφος των μνημονιακών ρυθμίσεων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ), ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεπερνώντας ακόμα και τον εαυτό του ο Κ. Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα το μεσημέρι σε διακαναλική συνέντευξη, καθιέρωση της εφταήμερης εργασίας, εάν υπάρχει «συμφωνία» εργοδοτών-εργαζομένων σε μια επιχείρηση! Στη «νέα πραγματικότητα» του Κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει δικαίωμα στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στην επαφή με τους φίλους και την οικογένεια, στη δημιουργία, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, αλλά μόνο υποταγή του εργαζόμενου στην καπιταλιστική εκμετάλλευση χωρίς όρια.

Ο ακραία νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της ΝΔ εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, τις μύχιες σκέψεις των αφεντικών, τη «νέα πραγματικότητα» της εργασιακής ζούγκλας. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι οδηγίες και οι πολιτικές της ΕΕ, που κρατούν μια τυπική αναφορά στο πενθήμερο-οκτάωρο, αλλά προωθούν την «απελευθέρωση» του χρόνου εργασίας, δηλαδή τα πιο άγρια δεσμά για τους εργαζόμενους. Σαν κι αυτά που θέσπισε η κυβέρνηση της Αυστρίας του Σεμπάστιαν Κουρτς (στην οποία συμμετέχει το ακροδεξιό κόμμα των «Ελεύθερων»): δυνατότητα για 12ωρο την ημέρα, πάντα με «σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων». Σπάσιμο του οκτάωρου νομοθέτησε και ο ακροδεξιός Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία για να αντιμετωπίσει σφοδρές εργατικές αντιστάσεις.

Αυτή την τάση προώθησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ας καταγγέλλει τώρα τον Μητσοτάκη για προεκλογικούς λόγους. Δεν είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που κράτησε τη ρύθμιση Σαμαρά για 8 Κυριακές ανοικτά τα μαγαζιά (από 2 που ήταν προμνημονιακά) και προχώρησε σε επέκταση σε 32(!) Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, δηλαδή στη μισή Ελλάδα;

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ΕΕ, διαγωνίζονται για το ποιος θα αποδειχθεί καλύτερος στην προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων εταιρειών.

Οι εργαζόμενοι θα τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Σήμερα είναι αναγκαία και δυνατή η μείωση του χρόνου εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, με σταθερή και πλήρη εργασία, συλλογικές συμβάσεις και όλα τα δικαιώματα! Μπορούν με τους αγώνες τους και την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος να επιβάλλουν τα δικαιώματά τους κόντρα σε κεφάλαιο, κυβερνήσεις και ΕΕ.

Η αντικαπιταλιστική Αριστερά θα συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτή την εργατική αντεπίθεση. Η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές θα δώσει ώθηση σε αυτή την προοπτική.

Γραφείο Τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ 12/5/2019