Εργαζόμενοι: σε θέσεις μάχης. Να μην περάσουν τα νέα μέτρα!

Μπροστά μας έχουμε ένα νέο σκληρό μνημόνιο, όποιο όνομα και αν του δώσουν, όποια μορφή και αν τελικά πάρει νομοθετικά. Η ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως έκαναν το 2010 και το 2012, απαιτούν βάρβαρους όρους για να δώσουν ξανά δανεικά που θα καταλήξουν ξανά στις τράπεζες. Κυβέρνηση και τρόικα, κεφάλαιο και «δανειστές» ετοιμάζουν νέα βάρβαρη επίθεση στο ασφαλιστικό, νέες μειώσεις μισθών, νέα επίθεση σε συντάξεις, νέο γύρο απολύσεων, με απαραίτητο συμπλήρωμα και το χτύπημα στις συνδικαλιστικές ελευθερίες, το δικαίωμα των εργαζόμενων και του λαού να απεργεί, να αποφασίζει μαζικά και ελεύθερα, να αγωνίζεται.

Οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, η αγωνιστική και αντικαπιταλιστική πτέρυγα του εργατικού κινήματος, τα σχήματα-κινήσεις-παρεμβάσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, καλούν σε συναγερμό. Με προτάσεις και πλαίσια αγώνα που προτείνουν σε όλα τα επίπεδα, σε τριτοβάθμια όργανα, σε ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, και κυρίως σε πρωτοβάθμια σωματεία και στις γενικές συνελεύσεις των σωματείων, καλούν τον κόσμο της δουλειάς να μπει σε θέσεις μάχης.

Ήδη, οι «Παρεμβάσεις» στο δημόσιο τομέα, με πρόταση πλαισίου και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης που κατέθεσαν στην Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ (που δεν αποφάσισε τίποτα, λόγω της στάσης του κυβερνητικού συνδικαλισμού), καλούν τα σωματεία και τα συνδικάτα σε άμεσες αποφάσεις. Αντίστοιχες προτάσεις και πλαίσια διαμορφώνουν τα εργατικά σχήματα και κινήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ώστε τις επόμενες μέρες να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, να πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις σε όσο το δυνατό περισσότερα σωματεία, να παρθούν αποφάσεις αγώνα και σύγκρουσης με την πολιτική του μαύρου μετώπου, για να μην περάσουν τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Όπως τονίζεται στην πρόταση των ταξικών παρεμβάσεων-κινήσεων-σχημάτων «Η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ μπορεί και πρέπει να ανατραπεί. Απαραίτητος όρος είναι ο ενιαίος και παρατεταμένος αγώνας διάρκειας όλων των εργαζομένων. Πιάνοντας το νήμα των αγώνων της προηγούμενης περιόδου, οφείλουμε να διεκδικήσουμε τα πραγματικά αιτήματα που μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, που θα εμπνέουν τους εργαζόμενους και θα τους δημιουργούν την πεποίθηση ότι μπορούν να αντιστρέψουν τη μαύρη πραγματικότητα, ότι μπορούν να αποκρούσουν τον εργασιακό εφιάλτη κυβέρνησης και τρόικας. Μπορούν να προκύψουν αγώνες μαζικοί, ενωτικοί, ταξικοί, αποφασιστικοί και νικηφόροι.

Χρειάζεται γενικευμένη αντεπίθεση τώρα!

Είναι ο μόνος δρόμος για την συνολική ανατροπή των πολιτικών τους

Προτείνουμε: πλαίσιο διεκδίκησης και πρόγραμμα δράσης που απαντά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι.

Σήμερα που έχουν μπει στο στόχαστρο της αστικής τάξης τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα, το δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στα στοιχειώδη που εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση, χρειάζεται ένα πλαίσιο διεκδίκησης και ένα πρόγραμμα δράσης που δεν φοβάται να οδηγήσει το κίνημα σε σύγκρουση με τη συνολική κυβερνητική πολιτική, με στόχο την ανατροπή της.

Που θα βάλει τα εργατικά και λαϊκά αιτήματα στο προσκήνιο της πολιτικής, που θα ενοποιεί ανέργους και εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνολικά τον λαό και την νεολαία και θα μπορεί να οδηγήσει σε νίκη. Που θα θέτει στην προμετωπίδα του και θα διεκδικεί το χαμένο πλούτο, τον απεγκλωβισμό από την θηλιά του χρέους απαιτώντας τη διαγραφή του, επιβάλλοντας την παύση πληρωμής του.

Που θα απαιτεί την ανατροπή του δημοσιονομικού συμφώνου σταθερότητας που επιβάλει η Ε.Ε., την ακύρωση των δανειακών συμβάσεων, των μνημονίων κι όλου του μνημονιακού νομικού οπλοστασίου που μας αλυσοδένει η ΤΡΟΙΚΑ, την σύγκρουση και ρήξη με την Ε.Ε και το ευρώ, την κοινωνικοποίηση των τραπεζών και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, τον εργατικό έλεγχο, την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου σε σύγκρουση με το κεφάλαιο προς όφελος της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Για να μην περάσει το νέο μνημόνιο που ετοιμάζουν, που στοχεύει στην κατεδάφιση των δικαιωμάτων που έχουν απομείνει.»

Οι ταξικές δυνάμεις, στη βάση αυτή, προτείνουν αιτήματα και διεκδικήσεις, που σε κάθε χώρο και κλάδο, αλλά και συνολικά απαιτούν αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις για όλους τους άνεργους ίσο με το βασικό μισθό, ενιαίες εργασιακές σχέσεις, ενάντια στην ελαστική και μερική απασχόληση, μέτρα κατά του αίσχους της απλήρωτης δουλειάς, και μια σειρά άλλα βασικά αιτήματα. Βασικό ζήτημα αναδεικνύεται ο σχεδιαζόμενος αντι-συνδικαλιστικός νόμος και τα μέτρα που παίρνουν κυβέρνηση-ΕΕ-εργοδοσία ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας, τις συνελεύσεις και τη λειτουργία των σωματείων, την επαναφορά του εργοδοτικού λοκ-άουτ και μια σειρά αυταρχικές μεθοδεύσεις, απαραίτητο συμπλήρωμα για να περάσει η βάρβαρη πολιτική τους.

Σε αυτή την κατεύθυνση, οι ταξικές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της εργατικής χειραφέτησης στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, προτείνουν και επεξεργάζονται και σχέδιο-αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης, με κινητοποιήσεις που να εμπνέουν τους εργαζόμενους και δεν θα είναι ξέπνοες κινήσεις διαμαρτυρίας και αναποτελεσματικές μορφές χωρίς συνέχεια και προοπτική.

Έτσι, προτείνεται κατεύθυνση παρατεταμένης αγωνιστικής και απεργιακής σύγκρουσης με την πολιτική Κυβέρνησης - ΕΕ – ΔΝΤ Κεφαλαίου. Για την ανατροπή όλων των σχεδιαζόμενων νέων μέτρων (διάλυση εργασιακών σχέσεων, ιδιωτικοποιήσεις, χτύπημα εισοδήματος, νέο μισθολόγιο συνδεδεμένο με την αξιολόγηση, φορολογία, διάλυση συνδικαλιστικών ελευθεριών, αντιασφαλιστική επιδρομή, τσεκούρωμα των συντάξεων, διάλυση ταμείων κλπ). Ννα γίνει κύκλος Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα,

Συσκέψεις Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την οργάνωση, τη συζήτηση και το συντονισμό των αγώνων και κινητοποιήσεων. Σε περίπτωση που κατατίθεται στη Βουλή ή επικυρώνεται με οποιοδήποτε άλλο τρόπο το νέο μνημόνιο κατεδάφισης των δικαιωμάτων μας, άμεση κήρυξη 48ωρης απεργίας με Γενικές Συνελεύσεις τη δεύτερη μέρα, με πρόταση για κλιμάκωση.

Συμμετοχή των συνδικάτων στα μαθητικά-φοιτητικά συλλαλητήρια, στο συλλαλητήριο στις 6 Δεκέμβρη ενάντια στον αυταρχισμό, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες (Αθήνα, Σάβαβτο 6/12, στις 1.00 μ.μ. στα Προπύλαια).