Ελπιδοφόρα η πρώτη συνέλευση της Πρωτοβουλίας του "ΌΧΙ μέχρι τέλους"

Κατάμεστο ήταν το αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ την Τρίτη 28 Ιουλίου, στην πρώτη συνέλευση της πρωτοβουλίας «για ένα μαζικό λαϊκό κίνημα του «Όχι μέχρι τέλους», για να μην περάσει το νέο, πιο βάρβαρο μνημόνιο», μετά από ευρύ κάλεσμα εκατοντάδων συνδικαλιστών, εργαζομένων, νέων, επιστημόνων, καλλιτεχνών, εκλεγμένων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, πανεπιστημιακών και δημοσιογράφων.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, «Είναι μια πρωτοβουλία που μπορεί να δώσει ώθηση στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, να εκφράσει τους πόθους και τις αγωνίες όλου του αγωνιζόμενου κόσμου για μια ενωτική αλλά ανατρεπτική πολιτική, να δώσει δίοδο για τους ανθρώπους της δημιουργίας και της σκέψης.»

Λίγο πριν τις 8.00 μ.μ. η συνέλευση ξεκίνησε με το άνοιγμα του προεδρείου, που αποτελούνταν από συνδικαλιστές εργαζόμενους που πήραν την πρωτοβουλία για το κείμενο υπογραφών. Οι αρχικές υπογραφές φτάνουν ήδη τις 650, όπως ανέφερε το προεδρείο, και αντιπροσωπεύουν ένα πραγματικά ευρύ δυναμικό αγωνιστών και αγωνιστριών του εργατικού και λαϊκού κινήματος, της νεολαιίστικης πάλης, στελέχη από τους χώρους της Αριστεράς της ρήξης καθώς και ανθρώπους της τέχνης και του πνεύματος. Μετά την πρόταση για τη διαδικασία, την εισήγηση στη συνέλευση, η οποία ήταν το κείμενο υπογραφών, παρουσίασε ο Νίκος Αδαμόπουλος, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, του ΓΣ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ν. Ιωνίας.

Ο Ν. Αδαμόπουλος τόνισε ότι «Γίνεται σαφές ότι για να νικήσουν οι αγώνες και να ανατραπούν τα βάρβαρα μέτρα κοινωνικής καταστροφής που ήδη βρίσκονται σε υλοποίηση στα πλαίσια του νέου μνημονίου, χρειάζεται πιο αναβαθμισμένη και πολιτικά αιχμηρή κοινή δράση των κοινωνικών δυνάμεων, των αγωνιστών και των ρευμάτων που παλεύουν και δεν αποδέχονται το μονόδρομο των μνημονίων, του χρέους και της ευρωυποταγής.»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γρηγόρης Καλομοίρης, μέλος της Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ και δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου. Όπως τόνισε «Η σημαντική πρωτοβουλία που ανέλαβαν συνδικαλιστές, αγωνιστές, νέοι και διανοούμενοι μέσα από το κείμενο υπογραφών-έκκληση, αποτελεί ελπιδοφόρα συνέχεια πολλών προσπαθειών με καταλυτική συμβολή στους αγώνες του λαού μας τα τελευταία χρόνια, όπως ο «Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα», η κίνηση «Δεν χρωστάμε-Δεν πουλάμε-Δεν Πληρώνουμε», συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα, κλαδικοί και άλλοι συντονισμοί. Αυτές τις ενωτικές πρωτοβουλίες και προσπάθειες χρειάζεται να συνεχίσουμε στη νέα κατάσταση, για να ενισχυθούν οι αγώνες σε όλα τα επίπεδα, ενάντια στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Να συντονίσουμε την πάλη, τα αιτήματα, τους στόχους, τους αγωνιστές, για να μην περάσουν τα μέτρα και η πολιτική της εξαθλίωσης».

Ο Παντελής Βαϊνάς, πρόεδρος του Συλλόγου Π.Ε. Αιγάλεω εκ μέρους του προεδρείου, αφού κάλεσε να ξεκινήσει η διαδικασία των ομιλιών από τους εκατοντάδες αγωνιστές που ήταν συγκεντρωμένοι στο αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ, υπογράμμισε ότι «Παράλληλα με τη σημερινή μας συνέλευση-διαδικασία, μια πληθώρα πρωτοβουλιών λαμβάνει χώρα σε όλη την Ελλάδα. Επιτροπές του «Όχι μέχρι τέλους» συγκροτούνται μέσα από συνελεύσεις σε πόλεις, γειτονιές και κλάδους, που συσπειρώνουν ήδη σημαντικό δυναμικό, παρά τη δυσκολία της περιόδου. Όπως καταλήγει και το κείμενο υπογραφών-έκκληση, χρειάζεται να σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα! Για μια μεγάλη λαϊκή ανάταση. Για μια νέα προοπτική που αξίζει στον κόσμο της εργασίας. Μπορούμε να νικήσουμε. Και θα νικήσουμε!»

Στη συνέχεια το λόγο πήραν δεκάδες αγωνιστές που συμμετείχαν στη συνέλευση. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, εργάτες από εργοστάσια, μέλη και εκπρόσωποι τοπικών και κλαδικών συνελεύσεων και επιτροπών του «Όχι μέχρι τέλους» (όπως από το Βύρωνα, την Υγεία, την Καλλιθέα, το Δημόσιο τομέα, κ.α.), δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι πολιτικών ρευμάτων και οργανώσεων, συλλογικοτήτων και μετώπων.

Κοινός τόπος στις ομιλίες η αγωνία για την οργάνωση της πάλης του λαού και των εργαζομένων ενάντια στα παλιά και νέα μνημόνια, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του μαύρου μετώπου ΕΕ-ΔΝΤ-Κεφαλαίου και των κυβερνήσεων που ασκούν τη βάρβαρη πολιτική.

Όπως ανέφεραν πολλοί ομιλητές, η ελληνική κοινωνία, η δημοκρατία και η λαϊκή κυριαρχία βρίσκονται μπροστά σε μια «θανάσιμη απειλή», μέσα από το «κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό πραξικόπημα» ενάντια στο ηρωικό και λαϊκό «Όχι» της 5ης Ιουλίου. Όπως αποδείχτηκε με απόλυτο τρόπο, κανένας «έντιμος συμβιβασμός» δεν μπορεί να υπάρξει με τους ξένους και εγχώριους τοκογλύφους, όπως δεν μπορεί να συμβαδίσουν οι κοινωνικές- λαϊκές ανάγκες με τη μόνιμη λιτότητα του ευρώ και της ΕΕ.

Χαρακτηριστικές ήταν και οι τοποθετήσεις αρκετών ομιλητών, που απαντώντας στην πολιτική συγκυρία τόνισαν πως «Στο δίλλημα «ρήξη ή υποταγή», εμείς παίρνουμε ξεκάθαρη θέση καλώντας «το λαό, τους εργάτες και εργαζόμενους, τη νεολαία, τη μαχόμενη διανόηση και τους καλλιτέχνες του “Όχι”, να κάνουν ένα ακόμη βήμα, διαλέγοντας τη ρήξη!».

Μεγάλη είναι η ανάγκη συγκρότησης του κοινωνικού μπλοκ, του ενωμένου εργαζόμενου κόσμου στην πάλη για τα δικαιώματά του, ενάντια στις ψεύτικες «εθνικές ενότητες» που συσκοτίζουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό και ξεπλένουν όλο το σάπιο πολιτικό σύστημα που κατέστρεψε τη χώρα, υπογράμμισαν ομιλητές από κλάδους και εργασιακούς χώρους. Σήμερα, εκτός όλων των άλλων, είναι ανάγκη να αντιπαλέψουμε το διασυρμό της αριστερής ιδεολογίας και πολιτικής που συντελείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τονίστηκε στη συνέλευση «Οι αγώνες μας αυτοί, δεν μπορούν να εγκλωβιστούν σε εσωκομματικές διαδικασίες και σε τακτικισμούς εντός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Το πλατύ ταξικό κοινωνικό ρεύμα του ΌΧΙ και της ρήξης χρειάζεται να εκφραστεί μαζικά και ανοιχτά στους δρόμους, στους αγώνες, στις διεργασίες μέσα στις γειτονιές και του χώρους δουλειάς. Μόνο ο κόσμος του αγώνα, με ενότητα και συντονισμό, αλλά και πολιτικό στίγμα και στόχους ανατροπής μπορεί να επιβάλλει έναν διαφορετικό δρόμο από τη θανατική καταδίκη του ευρωμονοδρόμου. Είναι ανάγκη να αναιρεθεί η ηττοπάθεια και η απογοήτευση για να μην επιβληθεί η φτώχεια και η αδικία και για να μην αφήσουμε στο έδαφός τους να σηκώσουν κεφάλι οι αντιδραστικές, φασιστικές δυνάμεις. Αν ο λαϊκός παράγοντας δεν δράσει, και αν η Αριστερά ταυτιστεί μονάχα με τις μνημονιακές πολιτικές, τότε μαύρες μέρες έρχονται στον τόπο μας.»

Μετά τις ομιλίες, το προεδρείο πρότεινε να παρθούν οι πρώτες αποφάσεις. Κατ΄ αρχή σχετικά με τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Έτσι, προτάθηκαν και αποφασίστηκαν και τα εξής:

- Σημαντικό ζήτημα είναι η δημιουργία ενωτικών λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών του «Όχι μέχρι τέλους», σε γειτονιές και πόλεις, χώρους εργασίας και σπουδών, στο χώρο της τέχνης και της διανόησης. Οργανωμένα ο λαός να πάρει πάνω του το ηρωϊκό «Όχι». Πρόκειται για μια πολυεπίπεδη διαδικασία που απαιτεί τη συστράτευση με κάθε τρόπο όλου του κόσμου που αρνείται τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνια και ασφυκτιά στη συνθηκολόγηση της Αριστεράς. Είναι μια διαδικασία κοινωνική, καθώς αποσκοπεί στην κοινή δράση και την αλληλεγγύη κατά τόπους και κεντρικά. Επιδιώκει τη συγκρότηση μόνιμων οργάνων αγώνα, που είναι απολύτως αναγκαία για να μην αφήσουν κανένα φτωχό μόνο του μπροστά στη λεηλασία και για να οργανώσουν την αντεπίθεση των λαϊκών αναγκών.

- Πρώτο καθήκον σε τοπικό, κλαδικό και κεντρικό επίπεδο είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κίνηση και οι συνελεύσεις-επιτροπές θα πρωτοστατήσουν στην οργάνωση και ανάπτυξη κινητοποιήσεων και αγώνων. Πρώτος σταθμός, και μέσα στον Αύγουστο, η διοργάνωση συλλαλητηρίων όταν ανακοινωθεί και κλείσει η βάρβαρη συμφωνία για το 3ο μνημόνιο που η κυβέρνηση προσπαθεί να «κλείσει» μέχρι τις 20/8! Επόμενος σταθμός, οι διαδηλώσεις με αφορμή τη ΔΕΘ, που χρειάζεται να πάρουν όχι επετειακό χαρακτήρα, αλλά μάχιμο και πολιτικό χαρακτήρα πάλης ενάντια στο μνημόνιο 3 και όλα τα καταστροφικά αντεργατικά μέτρα που θα ακολουθήσουν την υπογραφή του. Σε αυτά τα πλαίσια οι κινητοποιήσεις πρέπει να αναπτυχθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, και δεν μπορούν να αφεθούν στα χέρια της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και της παραδομένης ΓΣΕΕ του «ΝΑΙ». Οι συνδικαλιστές και τα ρεύματα που συμμετέχουν, συντονίζουν τη δράση τους και για απεργιακές και άλλες αγωνιστικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

- Αποφασίστηκε η δημιουργία ιστοσελίδας και μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Πρωτοβουλίας, ώστε να είναι δημόσια γνωστές οι πρωτοβουλίες, τα καλέσματα και οι θέσεις της.

- Τέλος, συμφωνήθηκε μέσα από την μαζική συνέλευση η συγκρότηση «Συντονιστικού», με τη συμμετοχή 27 αγωνιστών, με αντιπροσωπευτική «γεωγραφία» από τους μέχρι τώρα υπογράφοντες. Στο Συντονιστικό, το οποίο είναι ανοιχτό στις συνεδριάσεις και θα εκλέγεται από την κάθε φορά συνέλευση, συμμετέχουν αναλογικά συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εκπρόσωποι τοπικών και κλαδικών συνελεύσεων του «Όχι μέχρι τέλους», δημοτικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί, νέοι του αγώνα, τάσεις και συλλογικότητες του κινήματος.