Εκδήλωση Αναιρέσεις 2018, τρίτη μέρα: Διεθνής αγώνας για την παιδεία των αναγκών μας

Διεθνής αγώνας για την παιδεία των αναγκών μας

Κεντρική εκδήλωση-συζήτηση 3ης μέρας, Κυραική 17/6 στο Φεστιβάλ Αναιρέσεις

Η εκπαιδευτική πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ συχνά αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής που αυτές ασκούσαν. Βρήκαν δεκάδες φορές μπροστά τους, κινήματα φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων στα πανεπιστήμια, που όχι μόνο στάθηκαν κόντρα στις πολιτικές τους αλλά και καταφέρνουν και τις ανατρέπουν! Ζωντανά σημερινά παραδείγματα, είναι το κίνημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών αλλά και των φοιτητών απέναντι στο νόμο Γαβρόγλου στην Ελλάδα, το μαζικό φοιτητικό κίνημα στη Γαλλία απέναντι στο νόμο ORE και την πολιτική της κυβέρνησης Μακρόν, την μεγάλη απεργία του Σωματείου Πανεπιστημίων και Κολεγίων (UCU) στην Αγγλία απέναντι στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και συντάξεις.

Αυτές, μαζί με άλλες αντιστάσεις δημιουργούν ένα μεγάλο μωσαϊκό αγώνα απέναντι στα συνολικά σχέδια της ΕΕ, των κυβερνήσεων και του Κεφαλαίου για την εκπαίδευση, που θέλουν να την καθυποτάξουν ολοκληρωτικά στον βωμό του κέρδους των μονοπωλίων, της «επιχειρηματικότητας» και του σύγχρονου σκοταδισμού.

Στην εκδήλωση του φεστιβάλ «Αναιρέσεις» καλούμαστε να συζητήσουμε τι αντιμετωπίζουμε και πως θα ενοποιήσουμε τους διεθνείς αγώνες μας. Αλλά και ποια εκπαίδευση έχει πραγματικά ανάγκη ο λαός και η νεολαία, στην οικοδόμηση της κοινωνίας και της γνώσης απελευθερωμένης από τα δεσμά του καπιταλισμού, με τους εργαζόμενους στο τιμόνι της εξουσίας.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί την Κυραική 17 Ιουνίου, στον χώρο κεντρικών εκδηλώσεων-συζητήσεων του Φεστιβάλ, Γεωπονική σχολή-Αθήνα

Ώρα έναρξης: 19.30
Ομιλητές:

  • Ελένη Μιχαλοπούλου, μέλος της Εθνικής Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πανεπιστημίων και Κολλεγίων Ηνωμένου Βασιλείου (Αγγλία)
  • Elsa Marcel, Νεολαία NPA (νέο αντικαπιταλιστικό κόμμα), Εφημερίδα Revolution Permanente (Γαλλία)
  • Ευθύμης Φλέγκας, μέλος του Κ.Σ. της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση