Εβδομάδα εργατικών κινητοποιήσεων

Αναβρασμός σε πολλούς κλάδους ενόψει απεργίας 12/11

Αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών εργατικών σχημάτων-Κινήσεων-παρεμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με εκδήλωση, υλικό για την απεργία και δράση στα σωματεία για την ανάπτυξη αγώνων με λογική συντονισμού-κλιμάκωσης και σύγκρουσης με την πολιτική και τα μέτρα του μαύρου μετώπου

Ανεβαίνει το «θερμόμετρο» των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων ενάντια στα μέτρα της σαρωτικής αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης, καθώς μια σειρά εργατικοί κλάδοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βγαίνουν μαχητικά στο προσκήνιο, «προθερμαίνοντας» το κλίμα ενόψει της πανεργατικής απεργίας στις 12 Νοεμβρίου.

Η αυλαία των αγώνων σηκώνεται στο χώρο του εμπορίου με την πανελλαδική 24ωρη απεργία της Κυριακής 1 Νοέμβρη ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, ενώ ακολουθούν οι ναυτεργάτες με 48ωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα πλοία, Δευτέρα και Τρίτη, με προοπτική κλιμάκωσης, αντιδρώντας στη διάλυση του ΝΑΤ και τη νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων των πληρωμάτων. Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας έχουν κηρύξει την Τρίτη 3 Νοεμβρίου ως ημέρα αγώνα με στάσεις εργασίας που έχουν προκηρύξει πρωτοβάθμια σωματεία (Αττικό, Ευαγγελισμός κ.α. και στηρίζει η  ΠΟΕΔΗΝ) με συγκέντρωση στις 2.00 μ.μ. έξω από το υπουργείο Υγείας. Απαιτούν να μην απολυθούν οι εκατοντάδες συμβασιούχοι υπάλληλοι και προσληφθέντες από το ΚΕΕΠΛΠΟ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή εργασία, και χιλιάδες νέες προσλήψεις. Στις 4/11 ακολουθούν οι εργαζόμενοι των ΟΤΑ, με πανελλαδικές καταλήψεις σε όλα τα δημαρχεία, ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τα βαρέα και ανθυγιεινά στον κλάδο.  Επίσης, κινητικότητα και αγωνιστικές δράσεις σχεδιάζουν τις ίδιες μέρες συλλογικότητες «ωφελούμενων» από προγράμματα, εργαζόμενοι με 5-μηνα και ελαστικές μορφές προσωρινής «εργασίας» σε δήμους και υπηρεσίες, όπως και η συλλογικότητα «Αttack ενάντια στην επισφάλεια και την ανεργία».

Στις κινητοποιήσεις αυτές συμβάλλουν αποφασιστικά οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα και οι αγωνιστές της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, επιδιώκοντας να γίνει πράξη η γραμμή της μαχητικής εργατικής αντιπολίτευσης, σε όλο και περισσότερους κλάδους και χώρους δουλειάς. Κόντρα στην λογική της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και του νεόκοπου κυβερνητικού συνδικαλισμού, για άσφαιρες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας χωρίς συνέχεια και σχέδιο. Οι δυνάμεις των «Παρεμβάσεων-Κινήσεων-Συσπειρώσεων» και τα εργατικά σχήματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προβάλλουν την ανάγκη η απεργία στις 12/11 να αποτελέσει έναν πρώτο σταθμό αγώνων, με συνέχεια την κλιμάκωση και γενίκευση των κινητοποιήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή τα εργατικά σχήματα-κινήσεις και Παρεμβάσεις σχεδιάζουν μια σειρά πρωτοβουλίες, υλικό για την απεργία και πρόγραμμα εξορμήσεων και περιοδειών, ενώ παρεμβαίνουν στις συνελεύσεις και τα σωματεία με τη λογική της οργάνωσης του αγωνιστικού μετώπου και των κινητοποιήσεων με χαρακτηριστικά συντονισμού και κλιμάκωσης και αιτήματα πανεργατικού περιεχομένου και αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή κυβέρνηση και τα μνημόνια, παλιά και νέα.

Εκδήλωση της ταξικής πτέρυγας τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για ασφαλιστικό

Στην προσπάθεια ενημέρωσης και μάχιμης παρέμβασης στους χώρους δουλειάς και τους εργαζόμενους, οι «Κινήσεις-Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις», τα εργατικά σχήματα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση για τη μάχη του ασφαλιστικού. Τη Δευτέρα 2/11 στην αίθουσα της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα μιλήσουν για τις αντιδραστικές αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση και το «κουαρτέτο» ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ στο ασφαλιστικό οι Κουρούκλης Αντώνης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, Μηνακάκης Βασίλης, βιβλιοϋπάλληλος, συγγραφέας του βιβλίου «Κοινωνική Ασφάλιση», Σταυρόπουλος Τάσος, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών).

 

Απεργιακά μπλόκα την Κυριακή

Μια ακόμα πανελλαδική απεργιακή μάχη δίνουν οι εργαζόμενοι στο εμπόριο σήμερα Κυριακή 1 Νοεμβρίου, ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Η απεργία έχει προκηρυχθεί από σειρά σωματείων, όπως το Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, κ.α., αλλά και την κλαδική ομοσπονδία ΟΙΥΕ. Απεργιακά μπλόκα σχεδιάζονται σε κεντρικά καταστήματα-αλυσίδες, ενώ περιφερειακές δράσεις οργανώνονται σε πολλές γειτονιές της Αττικής, καθώς εργατικές λέσχες, αντικαπιταλιστικά σχήματα πόλης και άλλες εργατικές συλλογικότητες έχουν δηλώσει ότι θα συμβάλουν με κάθε δύναμη στην επιτυχία της απεργίας. Ανάλογος προσανατολισμός για απεργιακά μπλόκα υπάρχει και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και τα Γιάννενα. Το «Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια» καλεί σε απεργιακή διαδήλωση στη 1.00 μ.μ, στην Ερμού (Σύνταγμα), ενώ θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ανατροπή του μνημονιακού – αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο διατήρησε αλώβητο και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πλαίσιο αυτό επιτρέπει την ελεύθερη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και καταργεί την Κυριακή – Αργία για τους εργαζόμενους στο όνομα του «ελεύθερου ανταγωνισμού» και της ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως πάμπολλες φορές έχει αποδειχθεί, αυτό το μέτρο μόνο σε βάρος των εργαζόμενων και των αυτοαπασχολούμενων κινείται. Όπως μάλιστα δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Αύγουστο, ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών) στο λιανικό εμπόριο, σημείωσε μείωση 2,2% τον Αύγουστο 2015 σε σύγκριση µε το δείκτη του Αυγούστου 2014, ενώ και ο δείκτης κύκλου εργασιών μειώθηκε 4% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο περσινό δείκτη.

Ουσιαστικά, το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είχε καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, επιτάχυνε τα λουκέτα, τις απολύσεις και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, και οδήγησε σε συγκέντρωση τόσο του τζίρου όσο και των κερδών σε μια χούφτα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, μεγάλων σούπερ μάρκετ, mall και πολυεθνικών του εμπορίου.