Διάγγελμα Μητσοτάκη: Υποκρισία και εφιαλτική πολιτική

 

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΝΑΡ:

Ανησυχία και οργή προκάλεσε το νέο τηλεοπτικό διάγγελμα του Κ. Μητσοτάκη, στο οποίο ο πρωθυπουργός διακήρυξε πως «είμαστε σε πόλεμο»! Σε μια κακοστημένη προσπάθεια εμφάνισής ως «εθνικού ηγέτη», ο Κ. Μητσοτάκης κήρυξε τον πόλεμο στα λαϊκά δικαιώματα και στην κοινή λογική. Γιατί είναι μεγάλη υποκρισία ο πρωθυπουργός των περικοπών και της βαθιάς εχθρότητας σε οτιδήποτε δημόσιο (πρώτα απ’ όλα στο δημόσιο σύστημα υγείας, που τόσο απαραίτητο αποδεικνύεται τώρα) να εμφανίζεται ως εκφραστής της αντίληψης πως «πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία». Η επίκληση της ενότητας και της ατομικής ευθύνης δεν συσκοτίζουν τις εγκληματικές ευθύνες των περικοπών στη δημόσια υγεία από τις κυβερνήσεις.

Ακόμα και εν μέσω επιδημίας η κυβέρνηση της ΝΔ δεν προχωρά σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ενώ μιλά μόνο για την πρόσληψη των 2.000 νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων, την οποία είχε εξαγγείλει εξάλλου και πολύ πριν τον κορονοϊό… Ούτε ένα κρεβάτι ΜΕΘ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα, με τον Μητσοτάκη να περιμένει τη φιλευσπλαχνία των καπιταλιστών.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το μόνο για το οποίο μιλάει η κυβέρνηση είναι το να μείνουμε «σπίτι», με γλυκανάλατες σαχλαμάρες περί cocooning… Αλλά για να έχει ο κόσμος σπίτι, φαγητό και τα αναγκαία πρέπει να μπορεί να πληρώσει το ενοίκιο, τους λογαριασμούς και ό,τι χρειάζεται. Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε υποχρεωτική άδεια, που δεν πληρώνονται ή που απολύονται κιόλας δεν θα κάνουν cocooning στο σπίτι.

Την ίδια ώρα δίνει απλόχερα δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες μάλιστα «κάνει έκκληση να μην κάνουν απολύσεις»! Αντί η κυβέρνηση να απαγορεύσει τις απολύσεις, τουλάχιστον για την περίοδο των έκτακτων μέτρων και το διάστημα που θα ακολουθήσει, παρακαλεί τους εργοδότες και τους υπόσχεται δωράκια… Καμία απόλυση, καμία περικοπή μισθού δεν θα γίνει ανεκτή. Να πληρώσει το κεφάλαιο που τα τελευταία χρόνια συσσωρεύει κέρδη. Να δοθεί αξιοπρεπές επίδομα σε όλους όσους δεν θα δουλέψουν το επόμενο διάστημα, παύση πληρωμών στο τοκογλυφικό χρέος!

Και για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για το τι περιμένει τον λαό, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ξεκάθαρα πως «η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη, ίσως και εφιαλτική»(!). Γι΄ αυτό προειδοποιεί για νέους περιορισμούς και παραδειγματικές τιμωρίες αλλά δεν παραλείπει να συγκεκριμενοποιήσει ότι απαγορεύει από τώρα τις «συναθροίσεις», δηλαδή και τις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις. Εξάλλου θέλει να περάσει και σχετικό νομοσχέδιο στη βουλή, που βάζει τεράστια εμπόδια στις διαδηλώσεις. Δεν τον απασχολεί η υγεία μας και η μη μετάδοση του ιού, λες και οι εργαζόμενοι δεν έχουν την κοινωνική ευθύνη να κινηθούν ανάλογα, αλλού στοχεύει…

Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ -και στο οποίο συναινούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ- είναι να μην μεταδοθεί ο ιός της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της ανατροπής. Αλλά, αυτό όσο κι αν προσπαθήσουν, δεν μπορούν να το πετύχουν…

Γραφείο Τύπου ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, 17/3/2020