Δήμαρχοι-ΚΕΔΕ συνένοχοι κυβέρνησης και τρόικας

Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων-Συσπειρώσεων των εργαζομένων στους ΟΤΑ

Κ.Ε.Δ.Ε. Σιωπηρή συνενοχή στις πολιτικές τρόικας – κυβέρνησης.

Σε φιλολογική συζήτηση άνευ καμιάς ουσίας για τα μεγάλα και σοβαρά ζητήματα των εργαζομένων  εξελίχτηκε η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων (ΚΕΔΕ) και την Ε.Ε. της ΠΟΕ- ΟΤΑ. Όπως εξάλλου και οι 2 προηγούμενες συναντήσεις  με τον Υπουργό Εσωτερικών και Εργασίας, αντίστοιχα.

Στα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ συνεχίζουν συνειδητά να «ποιούν την νήσσαν».

Για την διαθεσιμότητα- απολύσεις στους ΟΤΑ.

Ενώ, πάνω από 600 εργαζόμενοι σε 45  δήμους βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας εδώ και 3 μήνες αναμένοντας να μετακινηθούν στο άγνωστο, οι δήμαρχοι και η ΚΕΔΕ,  ούτε μια ανακοίνωση, έτσι για τα μάτια. Να καταγγέλλει και να ζητά το αυτονόητο, να καλύψουν τις ανάγκες των 2000 και πλέον ελλείψεων που έχουν για τις συγκεκριμένες ειδικότητες και που οι ίδιοι κατέγραψαν και  έστειλαν στο υπουργείο. Ούτε μια διαμαρτυρία δεν κάνουν, και παρόλο που έχουν κερδίσει οι εργαζόμενοι δικαστικές αποφάσεις, ανέχονται να μην τους πληρώνουν με το 100%.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι τελικά,  σε ποιες υπηρεσίες,  για πόσο και ποτέ θα τοποθετηθούν, ενώ ταυτόχρονα η συγκυβέρνηση ετοιμάζει χιλιάδες νέες διαθεσιμότητες.

Είναι συνένοχοι, γιατί ευελπιστούν να καλύψουν αυτά και τα άλλα κενά και τις ελλείψεις με προσωρινά εργαζόμενους χαμηλού κόστους και πελατειακή λογική μέσω Μ.Κ.Ο και άλλων δουλεμπορικών προγραμμάτων.

Σε αυτό η κυβέρνηση φαίνεται πως τους έχει «κλείσει το μάτι». Γι αυτό δεν βάζουν βέτο στην απαγόρευση προσλήψεων που επέβαλε μέχρι το 2016 στους ΟΤΑ. Αυτό που κάνουν είναι  απλώς να ζητούν να διαμορφώνουν οι ίδιοι απευθείας το «πελατολόγιο – προσλήψεις» με προσωρινά  εργαζόμενους χαμηλού κόστους χωρίς τους «μεσάζοντες» των ΜΚΟ.

Είναι συνένοχοι γιατί συμμετέχουν ως πρόθυμοι με τους τροϊκανούς της task force στην παρωδία της αξιολόγησης των δήμων, εκχωρώντας ουσιαστικά το δικαίωμα να καθορίζει η Τ.Α. και τα όργανά της τις ανάγκες και τις λειτουργίες της.

Κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και τους προσφέρουν άλλοθι, ενώ ξέρουν και κάποιοι το ομολογούν, πως  η όλη ιστορία «στήθηκε» για να συρρικνωθούν – καταργηθούν δομές και υπηρεσίες,  για να γίνουν απολύσεις στη συνέχεια μέσω της δήθεν αξιολόγησης.

Αυτό είναι και ο λόγος που δεν δίνονται δημόσια ακόμα ούτε τα κριτήρια ούτε τη μέθοδο της αξιολόγησης που θα χρησιμοποιηθούν. Δυστυχώς, σε αυτό  συνηγορούν και διάφοροι τύπου «πρόθυμοι συνδικαλιστές» του κλάδου που πρέπει να απομονωθούν.

Είναι συνένοχοι γιατί σιωπούν, αν δεν συνηγορούν, στα σχέδια της κυβέρνησης για εκχώρηση, ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους μεγαλοεργολάβους, έλληνες και ξένους μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.

Δεν λένε τίποτα για τις πολλαπλές επιπτώσεις που θα επιφέρει μια τέτοια εξέλιξη στους δημότες με τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά, στο περιβάλλον με τις μορφές που προκρίνουν για το κέρδος των εταιρειών, στις απολύσεις και την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων. Μάλλον τρίβουν τα χέρια τους γιατί ίσως κάποιοι πιστεύουν πως θα ανοίξει πεδίο για «δουλειές» με διάφορους εργολάβους.

Παίρνουν πρωτοβουλίες για την εισαγωγή νέων μορφών ιδιωτικοποίησης:

(συνεταιριστικές οργανώσεις) στις προνοιακές υπηρεσίες, στις κοινωνικές δομές, στους παιδικούς σταθμούς και αλλού, αντί να διεκδικήσουν την αναγκαία χρηματοδότησή τους στις σημερινές συνθήκες κρίσης.

Τελικά, από ότι φάνηκε, για ακόμη μια φορά η μεγάλη πλειοψηφία των δημάρχων και η ΚΕΔΕ είναι για τα καλά ενταγμένη στο ίδιο μνημονιακό τόξο της τροϊκανής συγκυβέρνησης και των πολιτικών της. Κινούνται με το ίδιο τραίνο στη καταστροφική πορεία διάλυσης και εξαθλίωσης των εργαζομένων και όλης της κοινωνίας.

Είναι συνοδοιπόροι στη διάλυση των ΟΤΑ και μετατροπή τους σε βασικό μοχλό των μνημονιακών αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών που εγκαινιάστηκαν με τον «Καλλικράτη» και συνεχίζονται... Ίσως, τους χαρίσει και παράταση θητείας  στο έργο αυτό η κυβέρνηση.

Δικαιολογίες «ναι μεν αλλά» δεν μπορούν πλέον να σταθούν από κανέναν. Οι δεσμεύσεις για πρωτοβουλίες τάχα σε κάποια επιμέρους ζητήματα είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» και στάχτη στα μάτια των εργαζομένων της Τ.Α. και των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες. Οι σύμμαχοί μας είναι αλλού.

Ο μόνος δρόμος για το συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων στους ΟΤΑ δεν μπορεί να είναι άλλος από το να εντείνει την πάλη του, σε συντονισμό με τα κινήματα στις πόλεις,  συνολικά το εργατικό και λαϊκό κίνημα και να τους στείλει μια ώρα αρχύτερα εκεί που τους αξίζει.

Αγωνιστικές Κινήσεις-Συσπειρώσεις εργαζομένων στους ΟΤΑ

Αθήνα, Μάρτιος 2013