Για την εκλογική μάχη και το αποτέλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ πραγματοποίησε δυναμική καμπάνια έχοντας στο επίκεντρο πλήθος εκδηλώσεων κατά κανόνα πετυχημένων. Η φετινή προεκλογική περίοδος ήταν σε πολλά σημεία διαφορετική και με πρωτόγνωρες δυσκολίες, καθώς απέβη εξαιρετικά σύντομη, με τον χειμωνιάτικο καιρό να βάζει σημαντικούς περιορισμούς στη μαζική δουλειά.

Κατ’ αρχάς σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις γιορτές (2-5/1) συνεδρίασαν με μαζική συμμετοχή οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα και στη συνέχεια το Πανελλαδικό Συντονιστικό, για να αποφασίσουν τα χαρακτηριστικά της συμμετοχής στις εκλογές, όπου επικυρώθηκε η πολιτική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ.

Στις μέρες που έμειναν μέχρι τις εκλογές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ πραγματοποίησε 82 συγκεντρώσεις. Σε αυτές, ξεχώρισε η κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας στο θέατρο Διάνα, που αποδείχτηκε μικρό για τον κόσμο ο οποίος συμμετείχε, και η αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης στον κινηματογράφο Αλέξανδρος. Στην Αττική έγιναν εκδηλώσεις σε 33 περιοχές, ενώ στην περιφέρεια πραγματοποιήθηκαν άλλες 34. Εκδηλώσεις οργάνωσαν οι κλαδικές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην εκπαίδευση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ σύσκεψη πραγματοποίησαν οι μηχανικοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ στη Θεσσαλονίκη. Επίσης έγιναν έξι εκδηλώσεις σε μεγάλους εργασιακούς χώρους της Αττικής (ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ, ΚΑΠΕ, ΜΟΔ, μετρό), παράλληλα με ένα πλήθος εξορμήσεων σε χώρους δουλειάς, καθώς και εννέα εκδηλώσεις σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας. Τα στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμούν ότι αυτές τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις παρακολούθησαν περίπου 5.000 άτομα.

Τη στήριξή τους στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ δήλωσαν με κείμενα συλλογής υπογραφών 650 μέλη της ΕΑΑΚ της περιόδου 2000-2008 και 402 εκπαιδευτικοί, ενώ αντίστοιχα κείμενα υπήρξαν επίσης στο χώρο του Τύπου, από συνδικαλιστές, μέλη και φίλους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το εξωτερικό, τη νεολαία στα Χανιά, τον Βόλο κ.λπ.

Στα θετικά της προεκλογικής παρουσίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ καταγράφονται το ραδιοφωνικό και τα τηλεοπτικά σποτ που και τεχνικά άρτια ήταν και πολιτικά εύστοχα, περισσότερο από προηγούμενες προσπάθειες. Καλά οργανωμένη ήταν και η διακαναλική συνέντευξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ.
Κατάφερε έτσι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ να ξεπεράσει ως ένα σημείο την περιορισμένη πρόσβαση των θέσεών της στα ΜΜΕ, ακόμα και της Αριστεράς, καθώς οι περιορισμένες αναφορές αφορούσαν συνήθως την «αρνητική διαφήμιση» της ΝΔ και τα εσωτερικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σε συνδυασμό με την απήχηση που είχαν τα «ανεπίσημα» βίντεο που έφτιαξαν με πρωτοβουλία τους μέλη και φίλοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, κυρίως από τη νεολαία, δόθηκε μια αίσθηση φρεσκάδας και διευρυμένων δυνατοτήτων που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και πέρα από τις ανάγκες της προεκλογικής περιόδου.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ και η «επόμενη μέρα» 

Η πολιτική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ κατάφερε να πάρει σε δύσκολες συνθήκες 39.473 ψήφους και 0,64%, διπλασιάζοντας τις περιορισμένες της δυνάμεις σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές τον Ιούνη του 2012, όταν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε 20.416 ψήφους και 0,33%. Η σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του Ιούνη του 2012 δίνει ουσιαστικά συμπεράσματα, όχι μόνο γιατί ήταν οι προηγούμενες εκλογές με τον ίδιο χαρακτήρα, αλλά και γιατί έγιναν και σε παρόμοιες συνθήκες. Αυτό καταγράφεται από τη σύντομη προεκλογική εκστρατεία και τα διλήμματα που φέρνει στο προσκήνιο η παρουσία ενός ΣΥΡΙΖΑ του 27% που διεκδικεί την πρώτη θέση και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όσο κι αν το σύνθημα για κυβέρνηση της Αριστεράς φέτος είχε πάει στην άκρη ενόψει συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.

Πρέπει να υπογραμμίσουμε εδώ ότι οι θετικές εκτιμήσεις και η ανάλυση ποιοτικών χαρακτηριστικών της εκλογικής δυναμικής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ δεν έχουν να κάνουν με κάποιου είδους αυταρέσκεια ή υπεκφυγή μπροστά στο προφανές, ότι δηλαδή οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς παραμένουν πολύ μικρές μπροστά στις ανάγκες αλλά και τις υπαρκτές δυνατότητες.

Η θετική ματιά έχει να κάνει καταρχήν με το γεγονός ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ έχει αδιαμφισβήτητα δικαίωμα να μιλά για «επόμενη μέρα». Σε δεύτερο επίπεδο, η μελέτη της ανοδικής τάσης, σε μια φάση που αυτή δεν μπορούσε να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για πολλούς λόγους, έρχεται να αναδείξει δρόμους γι’ αυτήν την επόμενη μέρα.

Ένα πρώτο σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ παρουσιάζει αύξηση ψήφων σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.
Οι δέκα καλύτερες περιφέρειες για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ είναι η Λευκάδα, όπως πάντα, με 1,34% από 0,25 το 2012, η Β΄ Αθήνας με 0,88%, η Α΄ Αθήνας με 0,86%, τα Χανιά με 0,82%, η Αργολίδα με 0,79%, η Πρέβεζα με 0,78%, η Μεσσηνία με 0,76%, η Βοιωτία με 0,74%, τα Γιάννενα με 0,73% και η Αρκαδία 0,73%. Αντανακλάται η συγκροτημένη παρουσία τοπικών επιτροπών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έχουν αναπτύξει δεσμούς με την κοινωνία.
Οι περιφέρειες με τη μεγαλύτερη τάση ανόδου είναι αυτές των αστικών κέντρων, καθώς διπλασιάζει τα ποσοστά της σε Β΄ Αθήνας (0,88% από 0,44% το 2012), Α΄ Αθήνας (0,86% από 0,41), Α΄ Πειραιά (0,71% από 0,31%), Α΄ Θεσσαλονίκης (0,67% από 0,27), Β΄ Πειραιά (0,67% από 0,29), Χανιά (0,82% από 0,46), Αχαΐα (0,76% από 0,31). Είναι μια τάση με έντονο εργατικό αποτύπωμα, καθώς έρχεται από τις περιοχές με λαϊκές γειτονιές και ισχυρά πλήγματα από την ανεργία και τη φτώχεια. Εκεί ο λόγος ανατροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ έχει ανοιχτά αφτιά και μέσα από εμπειρίες αγώνα.
Παρόμοια τάση εκφράζουν τα ποσοστά σε μια σειρά περιφέρειες όπου ξεπεράστηκε το μέσο πανελλαδικό ποσοστό, όπως η Λάρισα (0,67% από 0,38 το 2012), η Αιτωλοακαρνανία (0,67% από 0,36), η Κεφαλλονιά (0,66% από 0,43) και η Κοζάνη (0,66% από 0,37), ενώ αντίστοιχα είναι τα δεδομένα στη Σάμο (0,63% από 0,33), την Πέλλα (0,61% από 0,34) και τον Έβρο (0,56% από 0,25).

Σε δήμους με σταθερή παρουσία και δράση των δημοτικών σχημάτων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς υπάρχουν επίσης θετικά αποτελέσματα. Στην Αττική η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ έφτασε το 1% στο Περιστέρι (1,17% από 0,61 το 2012), την Πετρούπολη (1,10% από 0,57), τον Βύρωνα (1,07% από 0,57), τον Δήμο Ζωγράφου (1,03% από 0,57), τον Δήμο Αγ. Αναργύρων-Πετρούπολης (1,03% από 0,49%), τη Ν. Σμύρνη (1,02% από 0,62), τη Ν. Φιλαδέλφεια-Χαλκδόνα (1,01% από 0,62), τη Ν. Ιωνία (0,97% από 0,56). Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα από την περιφέρεια στη Θεσσαλονίκη στους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης (0,73% από 0,28) και Θέρμης (0,64% από 0,22).

Για το 1,17% στο Περιστέρι θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η πολιτική συνεργασία έχει έντονο το στοιχείο της συγκρότησης από τα κάτω. Με αυτοτελείς διαδικασίες, συσπείρωση και πρωτοβουλίες αγωνιστών από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τη ΜΑΡΣ, αλλά και ευρύτερα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, στο επίκεντρο του κινήματος στις Σκουριές ενάντια στους χρυσοθήρες της Ελληνικός Χρυσός, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ καταγράφει 0,5% από 0,31%.

Στους πίνακες που παρατίθενται υπάρχουν τα στοιχεία για την εκλογική δυναμική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γίνεται αντιληπτός ο ξεχωριστός χαρακτήρας των εκλογών του Μάη του 2012, που σηματοδότησε το τέλος του μεταπολιτευτικού δικομματισμού, την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδυση της φασιστικής Χρυσής Αυγής. Το θετικό ποσοστό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντανακλούσε φυσικά τη μαχητική παρουσία της σε όλη την προηγούμενη φάση των κοινωνικών αγώνων μέσα στην κρίση και το Μνημόνιο. Καθοριζόταν επίσης από το γεγονός ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, όσο κι αν μπορούσαν να πιέσουν εκλογικά την αντικαπιταλιστική Αριστερά, δεν κατάφερναν να θέσουν κυβερνητικά διλήμματα. Κάτι που συνέβη με το ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη του 2012, όταν διεκδικούσε ψήφο όχι πια ως κόμμα του 4,5%, αλλά ως αξιωματική αντιπολίτευση. Στην επόμενη φάση η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εμφανίζεται πιο σταθερή και συμπαγής εκλογικά κι αυτό καταγράφεται στην αντοχή και την εκλογική άνοδο, παρά την πίεση από το ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικούσε αυτοδυναμία. Η ρευστότητα του πολιτικού ρεύματος κοινωνικής αντίστασης το οποίο επηρεάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως δείχνουν τα ποσοστά των περιφερειακών εκλογών που ξεπερνούν το 2%, δεν δείχνει μόνο το ευμετάβλητο αυτού του ρεύματος αλλά και τις δυνατότητες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Δείτε εδώ αναλυτικό συγκριτικό πίνακα με τα εκλογικά αποτελέσματα ανά εκλογική περιφέρεια και σύγκριση με τις 3 προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις

Γιώργος Κρεασίδης, εφημερίδα ΠΡΙΝ, 1/2/2015