Βαριές ποινές φυλάκισης στους απεργούς Χαλυβουργούς

Το ταξικό της πρόσωπο έδειξε για άλλη μια φορά η αστική δικαιοσύνη, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης εικοσιενός μηνών (21)! με τριετή αναστολή στους εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» με τις κατηγορίες της παραβίασης δικαστικής απόφασης και παράνομης βίας. Επίσης, στους Γιώργο Σιφωνιό, Νάσο Παυλάκη και Νίκο Χαροκόπο, πρόεδρο, γραμματέα και αντιπρόεδρο αντίστοιχα του Σωματείου, κατά την περίοδο της απεργίας, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 23 μηνών με τριετή αναστολή, για τις ίδιες κατηγορίες. Οι χαλυβουργοί άσκησαν έφεση για να αφεθούν ελεύθεροι.

Το "έγκλημά" τους ήταν να συνεχίσουν τον δίκαιο αγώνα τους, την ηρωική απεργία τους, παρά τις απαγορεύσεις των δικαστών που έκριναν "παράνομες και καταχρηστικές"-όπως σχεδόν όλες πια-τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός περιλαμβάνει και χρησιμοποιεί και τη δικαιοσύνη του Μάνεση, των απευθείας κυβερνητικών παρεμβάσεων και εντολών, της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Στα διακστήρια βρέθηκαν μαζικά εργαζόμενοι από σωματεία, το ΠΑΜΕ, αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ταξικοί συνδικαλιστές. Απόντες και εξαφανισμένοι, όπως άλλωστε και κατά τη διάρκεια της 9-μηνης απεργίας των Χαλυβουργών, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός και οι εκπρόσωποί του. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα όπως "Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη", "Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει", κ.α.

Ανακοίνωση της Εργατικής Επιτροπής του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση:

Ο αγώνας των χαλυβουργών δεν φυλακίζεται! 

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την πρωτοφανή απόφαση του δικαστηρίου να τιμωρήσει τους απεργούς χαλυβουργούς με φυλάκιση. Στις 9 Απρίλη, τη μέρα της γενικής απεργίας, το δικαστήριο τους επέβαλλε ποινές φυλάκισης από 21 έως 23 μήνες, με τριετή αναστολή!

Η αστική δικαιοσύνη, των απευθείας κυβερνητικών και εργοδοτικών παρεμβάσεων, έδειξε ακόμα μια φορά το ταξικό της πρόσωπο. Το «έγκλημα» των απεργών χαλυβουργών είναι ότι πάλεψαν ηρωικά για εννιά μήνες, απέναντι σε «θεούς και δαίμονες», έδωσαν ένα τεράστιο παράδειγμα αγώνα και ταξικής αξιοπρέπειας και έμειναν με το κεφάλι ψηλά. Γι΄ αυτό βρήκαν απέναντι τους την λυσσασμένη επίθεση της κυβέρνησης, του βιομήχανου Μάνεση και των καναλιών, την οργανωμένη προσπάθεια του απεργοσπαστικού μηχανισμού, τη βία των ΜΑΤ, ενώ ο εργοδοτικός-κυβερνητικός συνδικαλισμός σφύριζε αδιάφορα. Γι αυτό τιμωρήθηκαν παραδειγματικά. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική δίωξη, με κατηγορίες κατασκευασμένες, από την εργοδοσία και τα τσιράκια της.

Οι καταδίκες των απεργών, κατά παραγγελία της κυβέρνησης και των βιομηχάνων, στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους, να χτυπήσουν τα όργανα πάλης και τους αγώνες τους, να καθυποτάξουν κάθε φωνή αντίστασης απέναντι στην βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου. Ο σύγχρονος κοινοβουλευτικός ολοκληρωτισμός, έχει ως απαραίτητο συστατικό την αντιδραστική, αυταρχική και κατασταλτική επίθεση ενάντια στις λαϊκές αντιστάσεις και αγώνες. Οι επιστρατεύσεις απεργιών, οι απαγορεύσεις των συγκεντρώσεων, η τρομοκρατία και οι απειλές, τα σχέδια για κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας και χειραγώγησης των συνδικάτων, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα μιας πολιτικής που εξαθλιώνει την εργαζόμενη πλειοψηφία. Κρατικός, κυβερνητικός και εργοδοτικός αυταρχισμός πάνε χέρι-χέρι.

Ο αγώνας των χαλυβουργών δεν φυλακίζεται. Οι «Πύλες της φωτιάς» της ηρωικής απεργίας στην «Ελληνική Χαλυβουργία» θα παραμείνουν στην καρδιά της εργατικής τάξης και του λαού, ως μια αποφασιστική απεργία που έγραψε ιστορία, που συγκέντρωσε την αλληλεγγύη εργατών από όλο τον κόσμο, που αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία, που νίκησε το φόβο και έσπασε την σιωπή. Γιατί σε μια εποχή που σαρώνονται τα πάντα, οι χαλυβουργοί ύψωσαν το μπόι τους ενάντια στον ταξικό αντίπαλο και δεν δέχτηκαν τα ψίχουλα.

Η καταδίκη των χαλυβουργών, πρέπει να βρει απέναντί της την μαζική απάντηση και την αλληλεγγύη του κόσμου της δουλειάς και του αγώνα. Η πρόκληση για τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος είναι μεγάλη. Στην κλιμάκωση του αυταρχισμού που οργανώνει η κυβέρνηση μαζί με τη δικαστική εξουσία, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και τα «μαντρόσκυλα» του συστήματος της «Χρυσής Αυγής», οι ταξικές δυνάμεις και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που παλεύουν ενάντια στην βάρβαρη επίθεση, πρέπει να ξεδιπλώσουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποφασιστική καταδίκη της κατάπτυστης απόφασης, αλλά και την πολύπλευρη αλληλεγγύη στους απολυμένους και διωκόμενους χαλυβουργούς.

Το ΝΑΡ θα συνεχίσει αταλάντευτα στο δρόμο της ταξικής ανασυγκρότηση των συνδικάτων και του εργατικού κινήματος, της κοινής δράσης των μαχόμενων δυνάμεων της αριστεράς, για ένα μέτωπο ρήξης και ανατροπής της καπιταλιστικής επίθεσης. Καλεί όλους τους αγωνιστές, να συμβάλλουν στην αντεπίθεση του λαϊκού και εργατικού κινήματος, σαν την μόνη δυνατή και αναγκαία διέξοδο για να ζήσουν οι εργαζόμενοι και η κοινωνική πλειοψηφία. Για κοινωνικές και λαϊκές ελευθερίες, ενάντια στην περιστολή των ελευθεριών και τον καταναγκασμό στον οποίο φέρνει ο σύγχρονος υπερ-αντιδραστικός καπιταλισμός.

Για να ανοίξει ένας άλλος δρόμος στην κοινωνία, χωρίς μνημόνια και χρέος, έξω από το ευρώ και την ΕΕ, μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, με το τιμόνι στα χέρια των εργαζομένων. Για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Η Εργατική επιτροπή του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση"

Σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει:
"Οι σημερινές βαριές καταδίκες των ηρωικών απεργών της Ελληνικής Χαλυβουργίας δείχνει καθαρά πως ένα ολόκληρο σύστημα έχει πέσει για να συντρίψει τους απεργούς, για να τους τιμωρήσει για την αποκοτιά τους, να παλεύουν με το κεφάλι ψηλά για ολόκληρους μήνες. Λύσσαξαν η κάστα των βιομήχανων, οι κυβερνητικοί τους υπάλληλοι και οι δικαστές! Οι εργάτες πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, διότι "δεν συνεμορφώθησαν προς τις υποδείξεις" της υποταγής, διεκδικώντας τα αυτονόητα. Δουλειά, ψωμί για τα παιδιά τους, αξιοπρέπεια.
 
Κύριοι βιομήχανοι, υπηρέτες πολιτικοί, πιασμένοι δικαστές. Ότι και να κάνετε δεν μπορείτε να σβήσετε από το νου και τη καρδιά της εργατικής τάξης και όλου του λαού τους υπερήφανους χαλυβουργούς. Θα σας κυνηγάει για πάντα  ντροπή αυτής της απόφασης.
 
Για την εργατική τάξη το θέμα δεν τελειώνει εδώ. Χρειάζεται άμεσα να οργανωθεί ένα νέο μεγάλο κύμα καταγγελίας της καταδίκης, με διαδηλώσεις τις αμέσως επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση και οι σάπιοι δικαστές πρέπει να πληρώσουν πολιτικά την στάση τους. Συνεχίζουμε με αγώνα και αλληλεγγύη, ώσπου να ανατραπεί αυτή η πολιτική, ώσπου να ανοίξει ο δρόμος για μια κοινωνία που ο Μάνεσης δεν θα υπάρχει."