Αποχαιρετισμός στον Ανέστη Ταρπάγκο

Αποχαιρετισμός στον Ανέστη Ταρπάγκο

Έφυγε από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός αγωνιστής της Αριστεράς Ανέστης Ταρπάγκος. Με συμμετοχή στους Λαμπράκηδες και τις μεγάλες κοινωνικές συγκρούσεις στη Γαλλία, είχε με την επιστροφή του στην Ελλάδα στη δεκαετία του ‘80 σταθερή συμβολή στους αγώνες, αλλά και στις θεωρητικές αναζητήσεις για τον προγραμματικό επανεξοπλισμό και την ταξική αναφορά της Αριστεράς.

Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού και το ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά, σε ριζοσπαστικά εγχειρήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Εντάχθηκε στο ΝΑΡ στα πρώτα βήματα της οργάνωσης και εκλέχτηκε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του την περίοδο 1993-96. Είχε ουσιαστική συμβολή στη δράση της αντικαπιταλιστικής-αντιιμπεριαλιστικής Πρωτοβουλίας Αγώνα ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003, ενώ διετέλεσε τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Πριν τη δεκαετία του ΄90.

Σαν εργαζόμενος μηχανικός βοήθησε αποφασιστικά με την αγωνιστική του στάση, για την οποία επανειλημμένα απολύθηκε, αλλά και με επεξεργασίες στη συγκρότηση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών σε μια γραμμή ταξικής ανεξαρτησίας από το κατασκευαστικό κεφάλαιο και τις συντεχνιακές αντιλήψεις.

Παρά τους διαφορετικούς δρόμους σε πολιτικό επίπεδο ο Α. Ταρπάγκος ήταν πάντα συντροφικός, πνεύμα ανήσυχο, με σταθερή αναφορά στην εργατική τάξη. Χωρίς συμβιβασμούς με τον αυτοσκοπό της «κυβερνώσας Αριστεράς» που υπηρετεί την αστική πολιτική, διαχωρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ της κυβέρνησης και το τρίτο μνημόνιο, ακολουθώντας το εγχείρημα της ΛΑΕ, αναζητώντας πάντα δρόμους αντεπίθεσης της Αριστεράς.

Το ΝΑΡ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους και τους συντρόφους του.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Γραφείο Τύπου, 13/3/2019