Απεργία στο εμπόριο, Κυριακή 30/12

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε ανακοίνωσή του στηρίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των σωματείων του εμπορίου και καλεί στην στήριξη της απεργιακής συγκέντρωσης, την Κυριακή 30 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα (αρχές Ερμού). Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού Σωματείων "Συνάδελφοι, συναδέλφισσες σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς η απεργία στο εμπόριο δεν είναι υπόθεση των εμποροϋπαλλήλων, αλλά όλων των εργαζόμενων:

Γιατί είναι ψέματα ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα τονώσει την αγορά. Η αλήθεια είναι ότι στους χιλιάδες άνεργους και απλήρωτους εργαζόμενους δεν λείπουν οι ώρες για ψώνια, αλλά τα χρήματα για την κάλυψη και των πιο στοιχειωδών αναγκών τους!

Γιατί είναι ψέματα ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων ως 250 τ.μ. θα τα τονώσει. Η αλήθεια είναι ότι η απόφαση θα μείνει κενό γράμμα με την προσφυγή των πολυκαταστημάτων στα δικαστήρια, για να ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία όλων των καταστημάτων την Κυριακή και... για το λουκέτο χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, που θα οδηγήσουν σε νέα εκτόξευση της ανεργίας.

Γιατί είναι ψέματα ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων θα φέρει νέες θέσεις εργασίας. Το ίδιο επιχείρημα ακουγόταν και για την απελευθέρωση του ωραρίου το 2008. Όμως αντί για νέες θέσεις εργασίας, είχαμε πλήρη ελαστικοποίηση της εργασίας και αποχαλίνωση της εργοδοτικής ασυδοσίας...

Γιατί είναι ψέματα ότι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας αφορά μόνο το εμπόριο. Το εμπόριο υπήρξε ανέκαθεν το «πειραματικό εργαστήρι» για μια σειρά από αντεργατικά μέτρα. Το ελαστικό ωράριο, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το ωρομίσθιο πρώτα εκεί εφαρμόστηκαν πριν γίνουν καθεστώς σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Αλλά και στο δημόσιο όπου εφαρμόζονται ραγδαία η ευελιξία, η κατάργηση αργιών-υπερωριών κλπ. Το μοντέλο είναι κοινό για όλους. Κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ένωση, εργοδότες θέλουν να να δουλεύουμε 7 μέρες την εβδομάδα, όσες ώρες και με όποιες συνθήκες θέλουν αυτοί, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση και στον ελεύθερο χρόνο, χωρίς χρόνο για την οικογένειά μας και τη ζωή μας.

Γι΄ αυτό στις 30 Δεκέμβρη δίνουμε τη μάχη της απεργίας. Για να μη ζήσουμε σαν δούλοι. Στηρίζουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις!"

Απεργία για την Κυριακή έχουν κηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής και ο αντίστοιχος της Θεσσαλονίκης, όπως και 50 σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων, καθώς και επιχειρησιακά σωματεία από μεγάλα καταστήματα που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ανακοίνωσή της τονίζει "Η κατάργηση της κυριακάτικης αργία που θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ανοίγοντας τα μαγαζιά για 2η Κυριακή στις 30 Δεκέμβρη, δεν είναι παρά ένα ακόμη μέτρο στη βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Θέλουν να αφήσουν χωρίς δικαιώματα τους 700.000 εργαζόμενους στο εμπόριο, να διασφαλίσουν την ασυδοσία της εργοδοσίας. Η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στο εμπόριο στις 30 Δεκέμβρη είναι πράξη αγώνα, μήνυμα ελπίδας και αξιοπρέπειας για την κοινωνία που υποφέρει. Καλούμε τους εργαζόμενους και την κοινωνική πλειοψηφία να σταθεί ενεργητικά στο πλάι των απεργών. Κανένας για ψώνια, όλοι στις κινητοποιήσεις. Ο αγώνας των εργαζομένων στο εμπόριο είναι υπόθεση όλων μας. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Για να πετυχούμε να δουλεύουμε σαν ανθρώποι, με λιγότερες ώρες και δουλειά για όλους, με αξιοπρεπείς μισθούς-ασφάλιση-ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους.  Για να ανατραπεί η κυβέρνηση και η πολιτική που εφαρμόζει μαζί με ΕΕ-ΔΝΤ, να ανοίξει ο δρόμος για την έξοδο από τη φυλακή των Μνημονίων και του Χρέους σε μια κοινωνία με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων."