Ανακοίνωση του Γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Δυνατότητες για ελπιδοφόρο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές

  • Να σπάσει ο αντιδημοκρατικός εκλογικός φραγμός
  • Τοποθέτηση για τον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών

Ανακοίνωση του Γραφείου της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

1. Λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές υπάρχουν οι δυνατότητες για να εκφραστεί η οργή του λαού και της νεολαίας, σε μια συνειδητή κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής της άθλιας συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μαυρίσματος της φασιστική Χρυσή Αυγή και απόρριψης των πολυποίκιλων συστημικών δεκανικιών, από το Ποτάμι και την ΔΗΜΑΡ μέχρι τους ΑΝ.ΕΛ. και τα εθνικιστικά μορφώματα. Υπάρχουν οι δυνατότητες για μια σημαντική εκλογική επιτυχία της αντικαπιταλιστικής αντιΕΕ Αριστεράς, για μια ενισχυμένη και δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Θα πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο βήμα μπροστά, που θα συμβάλλει ποιοτικά στην αναγκαία αντεπίθεση των αγώνων και σε ένα μέτωπο ρήξης και ανατροπής που θα ρίξει την μαύρη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και τη «χούντα» κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ. Ένα ελπιδοφόρο βήμα μπροστά στην αναγκαίο άλλο δρόμο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής, για ψωμί – δουλειά – δημόσια αγαθά – ελευθερία, χωρίς μνημόνια, χρέος, ευρώ και Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ρήξη με το κεφάλαιο, για να έρθει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζομένων. Ένα ελπιδοφόρο βήμα μπροστά για την άλλη Αριστερά που έχει ανάγκη η εποχή μας, για μια Αριστερά ανατρεπτική και νικηφόρα, σε ρήξη και υπέρβαση της Αριστεράς της διαχείρισης και της υποταγής που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, της ηττοπάθειας και της περιχαράκωσης του ΚΚΕ.

Στα λίγα 24ωρα που απομένουν μέχρι το κλείσιμο της κάλπης της 25ης Μάη δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις στην μάχη της ψήφου υπέρ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η επαναστατική Αριστερά, που «μάτωσε» κυριολεκτικά στα τέσσερα χρόνια σκληρής ταξικής πάλης απέναντι στον μνημονιακό οδοστρωτήρα του κεφαλαίου, ζητά αποφασιστικά την ψήφο των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι η πιο χρήσιμη ψήφος για τον λαό, είναι δύναμη για τον αγώνα του. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την απαράδεκτη εκβιαστική εκστρατεία, που μάλιστα εκπορεύεται από επιτελεία της Αριστεράς, περί χαμένης ψήφου. Χαμένη είναι η ψήφος που πηγαίνει στην Αριστερά που θεωρεί αδιαμφισβήτητο το «δυτικό πλαίσιο», την ΕΕ και το ΝΑΤΟ (όπως είπε ο Α. Τσίπρας), που σχεδιάζει να συγκυβερνήσει με ρετάλια του δικομματισμού, που δεν τολμά να συγκρουστεί με το κεφάλαιο και το σύστημα. Επίσης, δεν δίνει προοπτική η ψήφος στην Αριστερά που αρνείται την ανατρεπτική επαναστατική τακτική και στρατηγική και έχει όραμα την αναπαλαίωση του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

2. Η δυνατότητα για μια ισχυρή και εκλογικά ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναδείχθηκε την προηγούμενη Κυριακή 18 Μάη, όταν οι αριστερές αντικαπιταλιστικές κινήσεις σε 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας συγκέντρωσαν 128.000 ψήφους, ποσοστό 2,3%. Ακόμα υψηλότερα ήταν τα ποσοστά που συγκέντρωσαν οι δεκάδες αντικαπιταλιστικές αριστερές κινήσεις στις δημοτικές εκλογές. Αυτή η εκλογική πανελλαδική καταγραφή δείχνει πως είναι ρεαλιστικός ο στόχος για να σπάσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις ευρωεκλογές της 25ης Μάη το αντιδημοκρατικό όριο του 3% και να εκλέξει ευρωβουλευτή. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγωνιστές του κινήματος και της Αριστεράς να ψηφίσουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ και να σπάσουν τα όρια. Δεν έχουμε αυταπάτες φυσικά για το ευρωκοινοβούλιο. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να ενισχυθεί αποφασιστικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η δύναμη που έχει την πιο ξεκάθαρη στάση ενάντια στο ευρώ και την ΕΕ, από θέσεις εργατικές και διεθνιστικές.

3. Τα αποτελέσματα των εκλογών για περιφέρειες και δήμους στις 18 Μάη κατέγραψαν την καταδίκη των κυβερνητικών επιλογών και των εκλεκτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (όχι στο βαθμό και την ένταση που απαιτούν οι συνθήκες). Εμφάνισαν όμως και τις εφεδρείες που διαθέτει το αστικό πολιτικό σύστημα: με ανεξάρτητους υποψηφίους, βαθιά εξαρτημένους από την αστική πολιτική, το κεφάλαιο (τοπικό και ευρύτερο) και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με τους θεσμούς του τοπικού κράτους, σε περιφέρειες και δήμους να αναδείχνονται σε κέντρα διαπλοκής των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και να μετατρέπονται σε άθλια πτωχοκομεία, που εξαγοράζουν συνειδήσεις. Με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής να μετατρέπουν τη δυσαρέσκεια σε φασιστικό δηλητήριο, συγκροτώντας μια μεγάλη απειλή για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Όλα αυτά χρειάζονται βαθύτερη ανάλυση και κυρίως ανάπτυξη μιας πολύπλευρης παρέμβασης (αγωνιστικής, πολιτικής, ιδεολογικής). Υπογραμμίζουν όμως και την ανάγκη μιας άλλης Αριστεράς, αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής, βαθιά ριζωμένης μέσα στο λαό, που θα εμπνεύσει μια συνολική αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος. Πολύ περισσότερο όταν καταγράφηκαν τα όρια (και εκλογικά) στο πεδίο αυτό της διαχειριστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ και της ρεφορμιστικής του ΚΚΕ. Όταν αποκαλύπτεται πόσο ρηχό κι επικίνδυνο είναι το σύνθημα «στις 25 ψηφίζουμε, στις 26 φεύγουν».

4. Ο δεύτερος γύρος των τοπικών εκλογών είναι αποτέλεσμα ενός απαράδεκτου αντιδημοκρατικού εκλογικού συστήματος, κάτι το οποίο δεν μπορούμε ποτέ να ξεχνούμε. Στον δεύτερο γύρο εκλέγονται οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες, την ώρα που το τοπικό κράτος (περιφέρειες και δήμοι) συνδέεται ασφυκτικά με τις ντιρεκτίβες των μνημονίων, της ΕΕ και της συνολικής αστικής διαχείρισης και ενισχύονται ως πεδίο ανάταξης της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά, οι μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος θα αντιμετωπίσουν την μάχη του δευτέρου γύρου, με τα ίδια κριτήρια που μίλησαν προεκλογικά, με τα ίδια κριτήρια που θα παλέψουν και μετεκλογικά:

- Ψηφίζουμε με κριτήριο το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, ενάντια στα μνημόνια, το χρέος, τον Καλλικράτη, το κεφάλαιο, τις διαχειριστικές λογικές και την ΕΕ. Δεν ψηφίζουμε κανέναν διαχειριστή, δεν υποκύπτουμε σε εκβιαστικά διλήμματα, ψηφίζουμε υπέρ της αναγκαιότητας για μια άλλη ανατρεπτική Αριστερά και ένα νικηφόρο κίνημα.

- Μαυρίζουμε την αδίσταχτη συμμορία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και τους εκπροσώπους της. Μαυρίζουμε τους υποψηφίους της μνημονιακής κόλασης, τους εκλεκτούς των επιχειρηματιών και της «χούντας» του κεφαλαίου, τα συνεταιράκια της διαπλοκής, της αρπαχτής και της φασιστικής παραλλαγής.

- Απορρίπτουμε το δίλημμα «ΣΥΡΙΖΑ ή Μέρκελ». Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράζεται και από τους υποψηφίους του στις Περιφέρειες και στη συντριπτική πλειονότητα των δήμων, παρά τη διαφορά της από την πολιτική των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, είναι εντός του πλαισίου της ΕΕ και της κυρίαρχης πολιτικής. Εκφράζει μια διαχειριστική λογική, που ακυρώνει τελικά την παρέμβαση του ανατρεπτικού μαζικού κινήματος, του μόνου που μπορεί να επιβάλλει απαντήσεις προς όφελος των εργαζομένων. Δεν ισοπεδώνουμε τα πράγματα, όπως κάνει το ΚΚΕ, ούτε πριμοδοτούμε τον ενδοαριστερό εμφύλιο. Δεν θα γίνει όμως η μαχόμενη Αριστερά, ούτε στον δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών, ούτε σε άλλες κάλπες και μάχες, δωρητής σώματος στην πολιτική της διαχείρισης και της υποταγής, η οποία πρέπει να ηττηθεί μέσα στο μαζικό κίνημα και την Αριστερά, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή.

- Υποστηρίζουμε πως είναι εξαιρετικά αναγκαίο από την 26η Μάη να προωθηθεί το αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής, με συμβολή όλων των μαχόμενων δυνάμεων της Αριστεράς και του κινήματος, παρά τις πολιτικές διαφορές τους. Από τη σκοπιά αυτή και θέλοντας να ενισχύσουμε αυτή την προοπτική στο κίνημα, χωρίς αυταπάτες για τη διαχείριση των δήμων, η αντικαπιταλιστική Αριστερά και οι αγωνιστές της Αριστεράς (συζητώντας συλλογικά και δημοκρατικά στις Τ.Ε. της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις τοπικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις) μπορούν να αντιμετωπίσουν με θετικό τρόπο εκείνους τους συνδυασμούς που προέρχονται από την Αριστερά και βρίσκονται σε αντιπαράθεση με κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο, με αντιΕΕ και αντιδιαχειριστική λογική, παρά τις αδυναμίες και τα πολιτικά τους όρια. Πρόκειται για συγκεκριμένη πολιτική λογική: ούτε λέει «ψηφίζουμε παντού Αριστερά» (σβήνοντας τις κρίσιμες πολιτικές διαφορές και θεωρώντας με γενικότητες την «Aριστερά» ένα ενιαίο υποκείμενο και πολιτικό χώρο), ούτε απορρίπτει συλλήβδην όσους δεν συμφωνούν ακριβώς με τις δικές μας απόψεις.

το Γραφείο της Π.Ε. του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Αθήνα, 22/5/2014